Help ik zoek een indexfonds! 

Hoe vind ik een indexfonds?

Je bent er over uit! Na je tijden lang te verdiepen in beleggen en strategieën ben je er over uit dat je met indexbeleggen en een periodieke inleg het meest zeker en het meest simpel vermogen opbouwt. Dat is natuurlijk super, maar nu nog het fonds! 

Wanneer je nog niet zeker bent van je keuze voor een beleggingsstrategie, lees dan eerst de volgende topics: 

  1. Hoe beginnen met beleggen?   
  2. Samenvatting Money Master The Game  

Meer informatie over mindset en ontwikkeling? Check onze Academy


Het zoeken van een goed beleggingsproduct kan een ware kriem zijn. Verborgen kosten en onduidelijke voorwaarden, is er bijvoorbeeld sprake van dividendlekkage? Zelf ben ik tijden lang aan het zoeken geweest naar de beste manier om index te beleggen. Hiervoor had ik een aantal criteria, zo wou ik bijvoorbeeld automatisch kunnen inleggen met een zo laag mogelijke kosten en zonder dividendlekkage (Dividendlekkage betekent dat er dividendbelasting is ingehouden op uitgekeerd dividend dat niet terug te vragen is via je belastingaangifte, vaak in het geval van buitenlandse fondsen). Daarnaast wou ik een eenvoudig platform waarop je gemakkelijk kan handelen. Voor mijn gevoel was het een grote keuze, omdat je toch voor lange termijn een goed fonds en een goede broker wil kiezen waar je met een gerust hart als het goed is de komende 20 jaar of meer je geld belegt! Ik belegde via Binck en de Giro in ETF’s en wou eigenlijk overstappen op 2 indexen die automatisch aan te kopen zijn, één all world en één development index voor een optimale spreiding. Het handmatig kopen van ETF’s is toch elke keer weer een handeling, plus je moet telkens opnieuw keuzes maken, dit kost elke maand weer energie en tijd.  Uiteindelijk heb ik op basis van de volgende criteria een keuze kunnen maken. 

Kosten 

Zoals besproken is het bij (index)beleggen van groot belang om de kosten in het oog te houden. De kosten werken uiteindelijk door in je rendement, doordat de kosten van je rente op rente-effect afgaan over een langere looptijd. Zo scheelt 2% meer kosten je uiteindelijk tot wel !40%! van je belegd vermogen over een looptijd van 30 jaar! (Bron: Money Master The Game). Ter illustratie, een beheerd beleggingsfonds welke actief handelt kost gemiddeld 3,17% per jaar, een indexfonds daarentegen komt rond de 1% uit (Bron: Money Master The Game). Lage kosten zijn dus erg belangrijk, maar let ook op andere criteria. Zo worden de transactiekosten lang niet altijd duidelijk vermeld, en kunnen er daardoor onverwachte kosten ontstaan. Daarnaast kunnen niet alle fondsen de dividendbelasting terugvragen (dividendlekkage), dit kost in de praktijk tot wel 0,5% extra. De directe kosten zijn dus niet altijd de belangrijkste factor.  

Spreiding 

Naast lage kosten is het van belang dat de spreiding van het fonds groot is. Spreiding staat ook wel bekend als de “free lunch” onder het beleggen. Dit wil zeggen dat spreiding een kosteloze manier is om je rendement aanzienlijk te verbeteren zonder vergroot risico. Zo praat Ray Dalio in het boek “Money Master The Game” bijvoorbeeld over de “all weather” strategie, waardoor je door middel van optimale spreiding in de afgelopen 30 jaar 86% van de tijd geld verdiend. Lees hier meer over het boek. Van belang is verder dat een index echt wereldwijd verspreid is, gewogen is naar marktkapitalisatie en dat de aandelen ook daadwerkelijk gekocht worden door middel van full replication van de markt. Dit laatste wil zeggen dat het fonds ook echt eigenaar is van de aandelen, en niet enkel de markt nabootst doormiddel van een financieel product. Als laatste kan het ook zo zijn dat de broker de aandelen vervolgens uitleent, dit wil je het liefste ook voorkomen. De spaarpodcast heeft een mooie aflevering opgenomen met Hendrik Meesman over het onderwerp indexbeleggen waarin dit verder uitgelegd wordt.   

Broker 

Na lang zoeken kwam ik niet heel veel verder met een optimale Broker. Het moest vertrouwt voelen en eenvoudig gaan, tegen lage kosten. Kom je dan uit bij je huisbank of ga je hiervoor apart naar een andere Broker? Als je dan ook de overige criteria mee probeert te nemen wordt het al helemaal onoverzichtelijk.  

Op de site; https://www.indexfondsenvergelijken.nl/ zijn gelukkig veel voorbeelden te vinden van aanbieders en hun kosten, een ideaal overzicht om tot een keuze te komen! 
 
Vaak is het starten van een beleggingsrekening die indexen volgt al eenvoudig te doen bij je eigen bank en scheelt dit in de uiteindelijke kosten niet veel meer. Er wegen natuurlijk ook andere zaken mee in de overweging, bijvoorbeeld welke index een tracker volgt. Zo is de marktkapitalisatie(spreiding) bij de goedkopere trackers soms lager omdat ze kleine bedrijven (Small Caps) uitsluiten.  

Kijkend naar de lijst van de fondsenvergelijker en afgaande op een aantal andere bronnen zoals de goede blog www.fireblog.nl zijn er een aantal opties die eruit springen.  


  1. ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds Wereld (88%) + ACTIAM Duurzaam Index Aandelenfonds Opkomende Landen (12%) 

Automatisch inleggen is mogelijk via Binck fundcoach.  

Marktkapitalisatie:  74% 

Small caps: Ja 

Automatisch inleggen: Ja 

Dividendlek: Nee, alleen bij de MSCI Emerging Markets IMI 

Replicatie van de index: ? (Belegt in (certificaten van) aandelen van beursgenoteerde ondernemingen wereldwijd en kunnen ook tijdelijk beleggen in Exchange Traded Funds en afgeleide producten, uitsluitend in aandelenfutures.)  

Uitlenen aandelen: Nee 

Kosten: 0,08% lopende kosten + 0,09 instapkosten en 0,18% lopende  Kosten + 0,015% servicekosten 


  1. NN Enhanced Index Sustainable Equity Fund (87%) + NN Enhanced Index Sustainable Emerging Markets Equity Fund (13%) 
     

Automatisch inleggen is mogelijk via Fitvermogen.nl  

Marktkapitalisatie:  57% 

Small caps: Nee 

Automatisch inleggen: Ja 

Dividendlek: Nee 

Replicatie van de index: ? 

Uitlenen aandelen: ? 

Kosten: 0,18% en 0,3% lopende kosten 


  1. Northern Trust World + NT EM + NT SC via je huisbank 

Via ABN – ING of Rabobank kun je geautomatiseerd inleggen. De kosten verschillen onderling nauwelijks. Er is echter nog wel een verschil in beheerd beleggen of zelf beleggen! Wanneer je kiest voor beheerd beleggen worden niet automatisch de bovenstaande fondsen gekocht. De beheerde portefeuilles bestaan uit andere fondsen als de bovengenoemde. Zo koop je bij Rabobank beheerd basis bijvoorbeeld het 1895 indexfonds van BlackRock, ook zullen de kosten anders zijn.  

Marktkapitalisatie:  92% 

Small caps: Ja 

Automatisch inleggen: Ja 

Dividendlek: Nee 

Replicatie van de index: Full replicatie 

Uitlenen aandelen: Nee 

Kosten: Verschilt per bank.  


  1. Meesman Wereldwijd Totaal 

Meesman is wat mij betreft een hele goede optie. Een recht door zee Nederlands bedrijf met de missie om beleggen eenvoudig en zo goedkoop mogelijk te maken. Kijkend naar de verdeling van de aandelen is dit fonds vergelijkbaar met de grootbanken welke dezelfde Northern Trust fondsen aanbieden. Het voordeel van het Meesman pakket is dat ze natuurlijk de verdeling voor je regelen.  

Marktkapitalisatie:  91% 

Small caps: Ja 

Automatisch inleggen: Ja 

Dividendlek: Nee 

Replicatie van de index: Full replicatie 

Uitlenen aandelen: Nee 

Kosten: 0,5%, transactiekosten 0,25% 


De keuze maken voor een indexfonds 

De uiteindelijke keuze is natuurlijk afhankelijk van veel factoren. Kijkend naar de kosten zou je uitkomen op optie 1 en 2. NN heeft echter geen small caps betrokken in de index, en fitvermogen zegt mij verder weinig. Bij de ACTIAM-fondsen is de spreiding een stuk minder. Wegens de eenvoud lijkt Meesman mij de beste optie, alles wordt automatisch verdeeld en gebalanceerd. Je kunt eenvoudig indexbeleggen, tegelijkertijd een potje opbouwen in obligaties. Je kunt echter ook precies dezelfde fondsen zelf kopen via een andere broker en de weging zelf in de gaten houden.  

Zelf heb ik uiteindelijk gekozen voor mijn huisbank Rabobank, puur wegens een stukje vertrouwen, de lage kosten over 30 jaar totaal en het feit dat ik het leuk vind nog een klein deeltje zelf te doen.  
Wanneer ik alles uit handen had willen geven had ik gekozen voor Meesman, wellicht stap ik ook ooit nog over!  

Kijk vooral zelf naar wat je fijn vindt en wat vertrouwt voelt!  

Meer informatie over mindset en ontwikkeling? Check onze Academy

Waarom deze content? We maken deze content om het leven van mensen te verrijken en in de hoop te kunnen helpen hun horizon te verbreden. Er zijn veel mogelijkheden om je leven zo in te richten als jij wil, zolang je je bewust wordt van wie je bent en wat je wil. Wellicht planten we het zaadje dat uitgroeit tot een mooier bewuster leven. We doen dit vanuit onze passie voor groei, die we ontzettend graag met je delen!  

Wij zijn geen financieel experts en maken onze eigen overweging op basis van de voor ons beschikbare informatie. Dit is geen financieel advies, enkel bedoeld om je van informatie te voorzien zodat je een weloverwogen keuze kan maken! We delen deze informatie puur en alleen vanuit een passie voor ontwikkeling en financiële groei en hopen je hiermee iets verder te helpen in je zoektocht.   

Bekijk ook eens: 

www.indexfondsenvergelijken.nl

www.financieelonafhankelijkblog.nl/mijn-nieuwe-beleggingsstrategie/

https://www.finner.nl/vergelijk/broker/

https://www.fireblog.nl/beleggen/de-beste-indexfondsen-van-nederland-2021-update/

https://www.financelle.nl/de-beste-broker-voor-zelf-beleggen/#Zelf_beleggen_8211_verschil_met_automatisch_beleggen