Wat zijn de zeven eigenschappen van effectief leiderschap?

Het boek “De 7 eigenschappen van effectief leiderschap” is geschreven door Stephen Covey en is een bestseller geworden. Het boek richt zich op de ontwikkeling van iemands persoonlijke effectiviteit, gevolgd door het leiderschap. Leiderschap gaat niet alleen over leiding geven aan personeel, maar vooral ook over leiding geven aan jezelf. Volgens Covey begint het namelijk bij de kern waaraan je moet werken. We focussen ons te vaak op vaardigheden leren en uiterlijke veranderingen, terwijl ons vertrekpunt en onze overtuigingen het onderliggende probleem vormen waardoor we niet verder komen. 

In deze blog wil ik je kennis laten maken met de 7 eigenschappen en uitleggen hoe je ze kan gebruiken in jouw persoonlijke en zakelijke leven!

Eigenschap 1: Wees proactief

Dit is een van de belangrijkste eigenschappen die Covey beschrijft. Proactief zijn betekent dat je je eigen lot in handen neemt. In plaats van te reageren op wat er om je heen gebeurt, ga je zelf actie ondernemen en neem je verantwoordelijkheid voor de gevolgen daarvan. Deze eigenschap vormt de basis voor alles wat je doet. Als je erkent dat jij verantwoordelijk bent voor jouw leven en stopt met omstandigheden en anderen de schuld geven kun je pas echt resultaten behalen. Je hebt namelijk alleen invloed op jezelf. Je omgeving en andere mensen kun je helaas niet altijd sturen of kiezen. Alles begint bij jou. Dan volgt de rest. 

Je kunt bijvoorbeeld wachten tot het gouden idee (het ei van Columbus) in je mind ontstaan, of je kunt beginnen en gaandeweg leren over jezelf en het ondernemen. De meeste mensen komen niet verder omdat ze simpelweg niet starten of de gewoonte hebben op te geven bij de eerste tegenslag.

Eigenschap 2: Begin met het einde voor ogen

Als je een doel voor ogen hebt, is het makkelijker om daar naartoe te werken. Het helpt je om gefocust en gemotiveerd te blijven. Covey raadt aan om na te denken over wat je wilt bereiken in het leven en vervolgens terug te redeneren naar het heden om te bepalen welke stappen je moet zetten om daar te komen. Hij stelt de belangrijke vraag: “Wat wil je dat mensen over je zeggen op je begrafenis?”

Deze vraag geeft je inzicht. Als ik zo doorga met mijn leven en mensen behandelen zoals ik nu doe, wat zullen ze dan over me zeggen? Komt dat overeen met wat ik wil dat ze zeggen of niet? Denk dus na over waar je heen wil met je leven. Stippel een toekomst uit en werk daar pro-actief aan. Je stippelt je eigen route uit, of je maakt deel uit van de route van iemand anders. 

Ik probeer dan ook altijd na te denken over wat ik écht met mijn leven wil. Hoe wil ik mijn dagen indelen? Hoe wil ik dat familie en vrienden mij zien? Komen mijn acties overeen met mijn intenties? Zo kun je intentioneel gaan leven en dingen doen die in lijn zijn met je doelen.

Eigenschap 3: Belangrijke zaken eerst

Deze eigenschap gaat over prioriteiten stellen. Covey legt uit dat we vaak geneigd zijn om ons te laten leiden door urgente zaken, terwijl we eigenlijk meer aandacht moeten besteden aan belangrijke zaken die niet direct urgent zijn. Dit betekent dat we veelal bezig zijn met brandjes blussen; dingen die nu moeten gebeuren omdat het anders niet goed gaat.

Wat je eigenlijk wil doen is vooruitdenken en die brandjes voorkomen. Dit doe je door aan belangrijke maar niet urgente zaken te werken. Dit zijn vaak “hefboom taken”. Zo besteed ik bijvoorbeeld de orderverwerking van mijn webshops uit (Urgent en belangrijk) zodat ik bezig kan met marges analyseren en de strategie van het bedrijf bepalen (Belangrijk maar niet urgent).

Eigenschap 4: Denk in win-win

Denken in win-win draait om samenwerking en het creëren van situaties waarin beide partijen profiteren. Covey legt uit dat het niet alleen gaat om je eigen belang, maar ook om het belang van anderen. Als je een transactie met iemand aangaat, vraag jezelf dan altijd af of alle partijen ervan profiteren. Zo doe je duurzaam zaken in plaats van enkel aan jezelf te denken. 

Dit komt bijvoorbeeld in de sales naar voren. Op het moment dat ik bij een klant aan tafel zit probeer ik altijd een passende oplossing voor zijn situatie te zoeken en mee te denken. Bijvoorbeeld door meer vragen te stellen om de klant te begrijpen dan zelf alleen aan het woord te zijn. Dus niet verkopen wat jij wil verkopen, maar wat de klant nodig heeft.

Eigenschap 5: Eerst begrijpen, dan begrepen worden

Deze eigenschap gaat over luisteren. Covey legt uit dat we vaak geneigd zijn om direct ons eigen verhaal te vertellen, zonder eerst goed te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft. Door eerst te begrijpen wat de ander bedoelt, kun je beter inspelen op de situatie en tot een goede oplossing komen. Luister dus altijd om te begrijpen, niet enkel om te reageren en je eigen mening te kunnen ventileren.

Eigenschap 6: Synergie

Synergie betekent dat het geheel meer is dan de som der delen. Het gaat om samenwerking en creativiteit, waarbij de uitkomst beter is dan wat elk individu afzonderlijk had kunnen bereiken. Zoek de samenwerking op met mensen die goed zijn in vaardigheden waar je zelf minder goed in bent. Door samen te werken kom je veel verder dan dat je alles alleen doet. 

Ik heb deze eigenschap zelf toegepast in mijn bedrijven, waarin ik altijd samenwerk met vennoten/partners. Door samen te werken en ideeën te combineren, komen we tot nieuwe en creatieve oplossingen voor problemen. De een is nu eenmaal analytischer en goed in de boekhouding en cijfers, de ander is beter in sales en relatiebeheer. Probeer daarin iedereen op waarde te schatten en op de juiste plek binnen het team te zetten!

Eigenschap 7: Houd de zaag scherp

Deze eigenschap gaat over persoonlijke ontwikkeling en jezelf blijven ontwikkelen. Covey legt uit dat het belangrijk is om af en toe te stoppen met werken om de zaag te slijpen. Je kunt dagenlang proberen een boom om te zagen met een botte zaag omdat je geen tijd hebt om de zaag te vijlen. Maar je kunt ook even stoppen, de zaag vijlen en de boom binnen 5 minuten omleggen..

Het klinkt stom, maar dit doen we in het dagelijks leven natuurlijk zelf ook! Je blijft maar door rammen en beuken, je bent kapot, moe en werkt niet meer efficiënt. Soms moet je even stoppen, reflecteren of je nog goed bezig bent, bijleren en dan pas weer verder gaan. Deze eigenschap is onmisbaar. De meeste mensen doen alles in hun leven “omdat ze het nu eenmaal zo doen”. Het perfecte recept om te blijven hangen in je huidige situatie. Neem dus soms rust en ruimte om te reflecteren. Dit kan alleen, maar soms ook met een coach of vriend die je op de blinde vlekken wijst. 

Houd de zaag scherp betekent ook dat je je blijft ontwikkelen. Je bent een leerling van het leven en blijft leergierig. Ga er vanuit dat er altijd nog wat te leren valt. Zo blijft je groeien als persoon en zul je steeds effectiever en efficiënter te werk gaan.

De conclusie van de zeven eigenschappen

Welke conclusie kunnen we trekken uit de eigenschappen van Covey? De belangrijkste take-away voor mij is dat je eerst aan je kern moet werken als persoon. Wat is je uitgangspositie? Waarom doe je wat je doet? Waar komen je patronen vandaan? Hoe zie je jezelf en welke invloed heeft dit op je acties?

Als je weet WIE je bent, dan wil je weten WAAR je heen gaat. Begin met het einde voor ogen, denk na over hoe jouw toekomst eruit gaat zien. If you fail to plan, you are planning to fail.

Vervolgens is het belangrijk dat je een leerling blijft en je blijft ontwikkelen. Sta nederig in het leven, je kunt van elke persoon iets leren. Wanneer je deze instelling hebt zul je je blijven ontwikkelen. De bijbel zegt hierover; de dienaars onder ons zullen de grootste van iedereen zijn. 


Meer informatie over mindset en ontwikkeling? Check onze Academy!