Wat is samengestelde rente?

Wat is samengestelde rente?!

Albert Einstein zei ooit; compounding interest is het achtste wereldwonder. Hij die het begrijpt verdient de prijs. Hij de het niet begrijpt betaald deze. Samengestelde rente is de rente die je ontvangt op eerdere rente uit een investering. Dus als je je geld geïnvesteerd laat, dan krijg je een exponentieel effect van de rente op je oude investering. 

Compounding interest is uiteindelijk wat rijke mensen rijk maakt! Investeren en de winst blijven herinvesteren is de manier om hard te groeien. Door te werken met compounding interest kan je vermogen hard groeien, met name als je investeert voor een langere termijn. Je overschat vaak wat je kunt doen in één jaar, maar onderschat wat je kunt doen in 10 jaar. 

Je samengestelde rente inschatten

Handig om het effect van je samengestelde rente in te schatten is de 72-regel. Deze regel geeft aan hoe lang het ongeveer duurt voordat je inleg zich verdubbelt. Hierbij deel je 72 door het rentepercentage. Het is een grove benadering die bij een korte looptijd onderschat en na 15 jaar overschat hoeveel jaren er voor een verdubbeling nodig zijn.

Voorbeeld: 72 : 4% = 18 jaar

Na 18 jaar is je inleg met samengestelde interest dus ongeveer verdubbeld (bij een rentepercentage van 4%).

Dit klinkt nog niet zo interessant. Maar wat nou als je 30 jaar lang elke maand €400,- opzij zet van je inkomsten, begint met € €1.000,- en 7% rente ontvangt? Dan heb je na 30 jaar meer dan €200.000,-! 

De toekomstige waarde:€ 212.409,40

Inleg totaal:€ 97.000,00
Rente over periode: € 115.409,40

Dit is de kracht van samengestelde rente! Dus als je op tijd investeert en blijft inleggen, zorgt de rente bovenop jouw verdiende rente voor een exponentieel effect. Dit is waarom je op tijd wil beginnen met investeren en je geld wil laten zitten voor de lange termijn! 

Je samengestelde rente kun je gemakkelijk berekenen via bijvoorbeeld; Berekenhet.nl

Hierboven een voorbeeld van een inleg van 1000 euro, en 4 % en 5 % rente op jaarlijkse basis. Hier is duidelijk te zien dat een lange periode nodig is voordat je geld hard gaat groeien door rente op rente. Je kunt dus de periode dat je belegt verlengen, of zorgen voor meer inleg of rente!

Meer informatie over beleggen en rente op rente? Check onze Academy