Waarom zou ik Beleggen in Grondstoffen?

Als belegger is het belangrijk om een goed begrip te hebben van de verschillende beleggingscategorieën die beschikbaar zijn. Eén van de assets waar je in kan investeren zijn grondstoffen. Beleggen in grondstoffen kan aantrekkelijk zijn vanwege de diversificatiemogelijkheden en de bescherming tegen inflatie. In deze blog zullen we bespreken wat grondstoffen zijn, waarom beleggers erin investeren en hoe je ermee kunt beginnen.

Wat zijn Grondstoffen?

Grondstoffen zijn natuurlijke hulpbronnen die worden gebruikt om goederen en producten te produceren. Voorbeelden van grondstoffen zijn olie, goud, zilver, koper, tarwe, maïs en sojabonen. Omdat grondstoffen essentieel zijn voor de productie van goederen, kunnen ze gevoelig zijn voor schommelingen in vraag en aanbod. Dit kan leiden tot prijsfluctuaties die beleggers kunnen benutten.

Waarom beleggen in Grondstoffen?

Er zijn verschillende redenen waarom beleggers ervoor kiezen om te beleggen in grondstoffen. Ten eerste bieden grondstoffen mogelijkheden voor diversificatie. Grondstoffen hebben over het algemeen een lage correlatie met traditionele beleggingen zoals aandelen en obligaties, wat betekent dat ze een portefeuille kunnen helpen beschermen tegen marktschommelingen. 

Ten tweede zijn grondstoffen vaak gevoelig voor inflatie. In situaties waarin de kosten van levensonderhoud stijgen, kunnen grondstoffen zoals goud als een veilige haven fungeren. Wanneer de prijzen van goederen stijgen, stijgen ook de prijzen van grondstoffen, waardoor beleggers kunnen profiteren van stijgende prijzen. Zo ben je beschermt tegen het minder waard worden van je geld. Je kan dan ook een deel van je (spaar)geld in grondstoffen stoppen te voorkomen dat het veel minder waard wordt. 

Ten derde kan het beleggen in grondstoffen aantrekkelijke rendementen opleveren. Door te profiteren van prijsveranderingen in verschillende grondstoffenmarkten, kunnen beleggers winst maken. Het beleggen in grondstoffen is echter redelijk veilig en de rendementen zijn dan ook vaak laag na correctie voor inflatie. Het wordt daarom meer gebruikt als een zekerheid. 

Hoe kun je beleggen in Grondstoffen?

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in grondstoffen. De meest populaire manieren zijn via futures-contracten, ETF’s en aandelen van grondstoffenbedrijven. Andere mogelijkheden zijn het investeren in fysiek zilver of goud en dit (laten) opslaan. Laten we elk van deze opties nader bekijken.

Futures-contracten: Hierbij sluiten beleggers een contract af om een bepaalde grondstof in de toekomst te kopen tegen een vaste prijs. Deze contracten kunnen op beurzen worden verhandeld en kunnen gebruikt worden om te speculeren op de prijs van een specifieke grondstof. Deze vorm van beleggen is dan ook speculatief en brengt meer risico met zich mee. 

ETF’s: Exchange Traded Funds (ETF’s) zijn fondsen die beleggen in grondstoffen. Ze worden verhandeld op beurzen en volgen een specifieke grondstof prijsindex. Beleggers kunnen via deze optie beleggen in meerdere grondstoffen tegelijkertijd. Dit kan je gemakkelijk doen via je Broker zoals Degiro. 

Aandelen van grondstoffenbedrijven: Beleggers kunnen er ook voor kiezen om aandelen te kopen van bedrijven die grondstoffen winnen of verwerken. Door te beleggen in deze bedrijven, beleggen beleggers indirect in de grondstoffenmarkt.

De laatste optie is om te investeren in fysiek goud of zilver. Je koopt hierbij zilveren munten of stukken goud en slaat die op. Dit wordt veelal gedaan als veiligheid, een noodvoorziening. Wanneer je zelf fysiek zilveren munten koopt zit hier geen BTW op omdat het wordt gezien als een betaalmiddel. Je kan zelf gemakkelijk fysiek goud en zilver kopen bij winkels zoals het goudwisselkantoor. Er bestaat ook een mogelijkheid om fysiek goud tegen relatief lage kosten op te laten slaan door een bedrijf. Zo heb je niet de risico’s van het thuis opslaan van grondstoffen. Dit is mogelijk bij de Nederlandse partij Goldrepublic tegen relatief lage kosten. Je betaald Goldrepublic namelijk enkel 1% transactiekosten. De opslagkosten worden direct van de kluis doorberekend aan jou als eindklant. Hiermee kun je tegen relatief lage kosten je grondstoffen laten opslaan! 

Bekijk hier de mogelijkheden van Goldrepublic. 

Conclusie over beleggen in grondstoffen

Beleggen in grondstoffen kan aantrekkelijk zijn vanwege de diversificatiemogelijkheden, inflatiebescherming en potentieel hogere rendementen. Er zijn verschillende manieren waarop beleggers kunnen beleggen in grondstoffen, waaronder futures-contracten, ETF’s en aandelen van grondstoffenbedrijven. Een goede optie als noodfonds is fysiek goud of zilver, dit kan gemakkelijk gekocht worden bij Goldrepublic. Zoals bij alle beleggingen is het belangrijk om de risico’s te begrijpen en zorgvuldig onderzoek te doen voordat je begint met beleggen in grondstoffen. 

Bekijk hier de mogelijkheden van Goldrepublic. 

Meer informatie over beleggen in grondstoffen? Check onze Academy