Drink je alweer niet? Alweer water?? Toch geen salade? Wat saai. Waarom is dit eigenlijk onze standaard? Weet vermaak en voldoening te onderscheiden. Credits naar Tibor Olgers die me hiervoor de juiste verwoording voorschotelde.
Als je bijvoorbeeld een biertje drinkt, doe dit dan af en toe voor het vermaak. Haal hier geen voldoening uit voor jezelf. Dat biertje gaat je niet beter doen voelen over jezelf of je toestand, het is vaak een korte termijn ‘fix’ voor een onderliggend probleem. Door de oorzaak niet aan te pakken maar continu short term wins te nemen (eten, drinken, overmatig tv kijken, spullen kopen, niet gaan sporten etc.) negeer je het onderliggende probleem en verlies je op de lange termijn. Het creëren van gezonde gewoontes gaat erom dat je de keuzes maakt die nu moeilijk zijn maar beter op de lange termijn. Zo win je in the end BIG TIME. Ray Dalio noemt dit in zijn boek Principles kijken naar de eerste termijn effecten en de tweede en derde termijn effecten. Vaak denkt men meer aan de korte termijn, dus wat is het eerste effect van een handeling? Dus het eten van ongezond eten is in eerste instantie wellicht lekker, maar wat zijn de gevolgen op lange termijn? Vaak zijn het ingesleten patronen die ons automatisch laten handelen. Zo zegt Ray Dalio in zijn boek principles: “Reading Duhigg’s book (The Power of Habit) taught me that if you really want to change, the best thing you can do is choose which habits to acquire and which to get rid of and then go about doing that.”
“Until you make the unconscious conscious, it will direct your life and you will call it fate.” – Carl Jung
Ik merk het zelf ook continu. Lekker een weekje vakantie, lekker eten en een biertje. Prima natuurlijk. Maar zodra je toegeeft aan alle verleiding merk je dat het steeds makkelijker gaat. Nu is dat voor een week lang natuurlijk niet zo’n ramp (al voelt het voor mij wel een beetje zo), stel dat je dit je hele leven doet? Oeh lekker een snackje, dan weer een, dan maar de hele zak, dan ook maar een biertje in de avond, maar even bij de tv want tjonge jonge hard gewerkt vandaag, die sportschool doe ik morgen wel, nu geen zin.
Wat je merkt bij het maken van keuzes is dat je lagere hersenhelft (De automatische piloot/ het emotionele onbewuste deel) in conflict is met je hogere hersenhelft welke verantwoordelijk is voor logisch en bewust nadenken. Vaak worden keuzes automatisch gemaakt op basis van ingesleten gewoontes. Het aanleren van nieuwe gewoontes is dus essentieel voor het veranderen van je leven. Zo voorkom je uiteindelijk het gevecht tussen bewust en onbewust, en maak je onbewust al de goede keuzes. De één na de andere makkelijker keuze leidt ertoe dat je jezelf en je eigen gezondheid op de lange termijn ondermijnd. Andersom werkt dit natuurlijk net zo. Alles begint klein. Maak vandaag de moeilijke keuze, en profiteer de rest van je leven. Zeg nee tegen dat eten, spaar en investeer wat centen. Dit betekent pijn en weerstand op de korte termijn, maar je zult zien dat dit al gauw een stuk meer voldoening geeft op de lange termijn.
Peace.
Meer informatie over mindset en ontwikkeling? Check onze Academy
Waarom deze content? We maken deze content om het leven van mensen te verrijken en in de hoop te kunnen helpen hun horizon te verbreden. Er zijn veel mogelijkheden om je leven zo in te richten als jij wil, zolang je je bewust wordt van wie je bent en wat je wil. Wellicht planten we het zaadje dat uitgroeit tot een mooier bewuster leven. We doen dit vanuit onze passie voor groei, die we ontzettend graag met je delen!
Wij zijn geen financieel experts en maken onze eigen overweging op basis van de voor ons beschikbare informatie. Dit is geen financieel advies, enkel bedoeld om je van informatie te voorzien zodat je een weloverwogen keuze kan maken! We delen deze informatie puur en alleen vanuit een passie voor ontwikkeling en financiële groei en hopen je hiermee iets verder te helpen in je zoektocht.
To avoid criticism, say nothing, do nothing, be nothing. – Aristotle