Ondernemend gedrag

Ondernemend gedrag

In de wereld van ondernemerschap wordt vaak gesproken over ‘ondernemend gedrag’, maar wat is ondernemend gedrag? Het is meer dan alleen een zakelijk instinct; het omvat een reeks van vaardigheden, houdingen en gedragingen die essentieel zijn voor succes in de zakenwereld. In onze podcast Ondernemend de podcast, een podcast voor ondernemers en iedereen die geïnteresseerd is in de belangrijkste lessen van grote ondernemers, zien we veel overeenstemming in het gedrag tussen de verschillende ondernemers die we spreken. Maar welke gedragingen dragen nou bij aan het succes? Er bestaat niet zoiets als een cursus ondernemen, wel zijn er mogelijkheden om jezelf vaardigheden aan te leren die je kunnen helpen bij je ondernemerschap.

In deze blog verkennen we de verschillende aspecten van ondernemend gedrag, leggen we uit waarom het zo belangrijk is en geven we krachtige tips over hoe je deze eigenschappen kunt ontwikkelen en versterken. Daarnaast helpen we de juiste vragen stellen. Alleen door jezelf nieuwe vragen te stellen zul je inzicht krijgen in je eigen gedrag en situatie. Tot slot hebben we aan het eind van het artikel nog iets interessant toegevoegd voor elke ondernemer die zijn/haar bedrijf naar het volgende niveau wilt tillen.

Artikeloverzicht

Wat is ondernemend gedrag?

Ondernemend gedrag is een dynamisch mengsel van innerlijke passie, visie, creativiteit, en de bereidheid om risico’s te nemen. Het gaat over het herkennen van kansen waar anderen alleen obstakels zien. Het is de drijvende kracht achter innovatie en groei in elk bedrijf, groot of klein.

Kenmerken van ondernemend gedrag

Een ondernemende geest wordt gekenmerkt door verschillende sleutelkenmerken. Deze omvatten creativiteit, het vermogen om kansen te identificeren, innovatie, zelfmotivatie, en de bereidheid om risico’s te nemen. Daarnaast is veerkracht een cruciaal kenmerk; het vermogen om tegenslagen te overwinnen en uitdagingen als leermomenten te zien. Daarbij speelt zelfreflectie ook een grote rol. Ondernemen is een continu leerproces waarbij vele dingen fout kunnen gaan. Eigen fouten kunnen inzien en er van leren is essentieel om zelf te kunnen groeien en daarbij ook je bedrijf te laten groeien. Ga maar is na bij jezelf, welke kenmerken hebben ondernemers of mensen om je heen waar je tegenop kijkt?

Het belang van innovatie en creativiteit

Innovatie en creativiteit zijn het hart van ondernemerschap. Ze zijn essentieel voor het ontwikkelen van nieuwe ideeën en benaderingen die een bedrijf onderscheiden van de concurrentie. In een snel veranderende wereld, waar technologie en klantbehoeften voortdurend evolueren, is het vermogen om innovatief en creatief te zijn cruciaal voor langdurig succes.

Hoe kan je werken aan ondernemend gedrag?

Ondernemend gedrag is niet iets dat je overnacht ontwikkelt. Het vereist toewijding, hard werken, en een voortdurende bereidheid om te leren en te groeien. Hierbij is consistentie enorm belangrijk. Het gaat erom dat je op komt dagen en dagelijks de stappen zet.

Zelfontwikkeling en leergierigheid

Een kernaspect van ondernemend gedrag is de voortdurende drang naar zelfontwikkeling en leergierigheid. Dit houdt in dat je altijd op zoek bent naar nieuwe kennis, vaardigheden en ervaringen die je kunnen helpen groeien, zowel persoonlijk als professioneel.

Hierbij is het enorm belangrijk dat je zelfinzicht verkrijgt door het regelmatig beoordelen van je situatie en jezelf goede vragen te stellen. Een aantal goede vragen om meer zelfinzicht te krijgen kunnen zijn:

  • Ben ik momenteel gelukkig met de persoon die ik ben?
  • Wat vind je echt leuk om te doen? Waar word je blij van?
  • Zet ik dagelijks stappen richting mijn doelen?
  • Wat zijn mijn doelen?

Jezelf kennen is de eerste stap. Wat zijn je sterke punten en waar ben je minder goed in? Wanneer je weet wie je bent en hoe je graag zou willen worden, dan kan je daar passende doelen bij bedenken en vervolgens een stappenplan maken om richting je doelen te bewegen. Dit kan zowel zakelijk als privé, vaak versmelten deze twee uiteindelijk toch.

Mocht je meer willen weten over het verkrijgen van zelfinzicht en een stukje mindset? Bekijk dan hier ons gratis e-book over mindset.

Risico’s nemen en fouten maken

Een ander belangrijk aspect is de bereidheid om risico’s te nemen en te leren van fouten. Ondernemerschap gaat vaak over het betreden van onbekend terrein, wat betekent dat niet altijd alles volgens plan zal verlopen. Het belangrijkste is hoe je reageert op en leert van deze ervaringen. De tegenslagen leren zien als groeimomenten is dan ook essentieel. Zie elk obstakel als een manier om jouw karakter en doorzettingsvermogen op te bouwen. Op deze manier zal je alleen maar sterker worden en toekomstige uitdagingen makkelijker kunnen overwinnen.

Netwerken en relaties opbouwen

Het opbouwen van een sterk netwerk en het onderhouden van relaties is ook een vitaal onderdeel van ondernemend gedrag. Dit netwerk kan een bron zijn van steun, advies, nieuwe kansen en inzichten. Dit ervaren we zelf ook met onze podcast voor ondernemers. Een krachtig netwerk kan enorm helpen bij het opzetten van nieuwe ideeën, mits je hulp durft te vragen. Dit is een enorm belangrijke sidenote, als je niks vraagt zul je meestal ook geen hulp krijgen. Dus durf je vragen en problemen bij je netwerk neer te leggen.

Praktische tips voor ondernemers

Het ontwikkelen van ondernemend gedrag vereist praktische stappen en strategieën. Hier zijn enkele tips die elke ondernemer kan gebruiken om hun ondernemerschap te verbeteren.

Doelen stellen en realiseren

Het stellen van duidelijke, haalbare doelen is essentieel. Deze doelen bieden richting en een roadmap voor waar je naartoe werkt. Het is ook belangrijk om strategieën te ontwikkelen voor het realiseren van deze doelen. De doelen zijn niet permanent en kunnen uiteraard altijd veranderen. Dingen lopen vaak anders dan je van tevoren verwacht of misschien verandert je perceptie binnen aanzienlijke tijd. Geen probleem, stuur bij. Het gaat erom dat je voor jezelf een richting uitzet, een north star waar je naar toe kunt werken. Je zult merken dat wanneer jij een heldere richting hebt je veel sneller kunt bewegen.

Tijdmanagement en prioriteiten

Effectief tijdmanagement en het stellen van prioriteiten zijn cruciaal voor elke ondernemer. Dit betekent leren omgaan met je tijd, identificeren wat het belangrijkst is en actie ondernemen om ervoor te zorgen dat deze prioriteiten worden aangepakt. Het hebben van een routine en maken van een planning is hiervoor essentieel.

“We don’t plan to fail, we fail to plan”

Zorg er dus voor dat jij dagelijks je acties plant en leert om ook dagelijks te reflecteren op deze acties. Zo zorg je ervoor dat je consistent blijft en elke dag stappen in de richting zet waar jij heen wil. 

Dit is letterlijk de basis voor alles. Wanneer jij gaat werken met een duidelijke planning en deze dagelijks uitvoert, dan zul je schrikken van het resultaat dat je kan bereiken binnen een aantal maanden. Om dit nog eenvoudiger te maken hebben wij onze journal ontwikkeld. Onze journal is samengesteld aan de hand van bewezen methodes die voor ons en vele andere succesvolle ondernemers hebben gewerkt. Zo word jij optimaal ondersteund in het behalen van jouw succes

Mocht je dagelijkse stappen zetten richting jouw doelen nog makkelijker willen maken? Bekijk dan hier de journal.

Balans tussen werk en privé

Het vinden van een gezonde balans tussen werk en privéleven is van cruciaal belang voor de duurzaamheid en het welzijn van elke ondernemer. Het is belangrijk om tijd in te plannen voor ontspanning, hobby’s en tijd met geliefden. Je moet namelijk leren om het lange termijn spel te gaan spelen. Het heeft geen zin om een korte periode jezelf helemaal op te branden om snel succes te willen halen. Stel jezelf maar eens de vraag of je gelukkig zou zijn als je dat financiële/zakelijke succes zou behalen maar je de relaties om je heen, je gezondheid en familie kwijt bent? Waarschijnlijk voel je alleen al bij deze gedachte een bepaalde leegte opkomen.

Daarom werken we aan de lange termijn, je wil een “heel” persoon worden die uiteindelijk op alle vlakken goed scoort. Het is soms niet erg om even uit balans te zijn als dat nodig is omdat bepaalde problemen zich voordoen, als je hier maar bewust van bent

Aanbevolen boeken voor ondernemers

Er zijn vele boeken die ondernemers kunnen helpen bij hun reis. Enkele aanbevolen titels zijn “The Lean Startup” van Eric Ries, “Think and grow rich” van Napoleon Hill, “Atomic habits” van James Clear en “The $100 Startup” van Chris Guillebeau.

Ondernemend Academy: leer alles over bedrijfsvoering

Voor diegenen die op zoek zijn naar een meer gestructureerde leerervaring, biedt de Ondernemend Academy een schat aan middelen. De Ondernemend Academy biedt jou alle informatie en tools om concreet aan de slag te gaan met je business en persoonlijke groei. Met onze community en live calls bieden we een stok achter de deur zodat je dit keer wel doorpakt! We delen alle kennis uit het netwerk van onze podcast en uit onze eigen ondernemersreis.

Jezelf en je bedrijf naar het volgende niveau tillen? Neem dan een kijkje in de Ondernemend Academy.

Conclusie ondernemend gedrag

Ondernemend gedrag is de basis voor succes in de zakenwereld. Het ontwikkelen van deze vaardigheden en mindset kan het verschil maken tussen succes en falen. Door je te concentreren op zelfontwikkeling, het nemen van risico’s, en het opbouwen van relaties, kun je een succesvolle en vervullende carrière in het ondernemerschap opbouwen. Leer dus te werken aan jezelf en pas de theorie van deze blog en de vele boeken en podcasts die je misschien hebt gelezen/geluisterd toe. Uiteindelijk is dat het enige wat het verschil gaat maken. Het toepassen van de informatie.

Succes!

Veelgestelde Vragen:

Kan iedereen ondernemend gedrag ontwikkelen?

Ja, met de juiste mindset en toewijding kan iedereen ondernemend gedrag ontwikkelen.

Hoe belangrijk is netwerken voor een ondernemer?

Netwerken is essentieel voor het bouwen van relaties, het vinden van kansen en het leren van anderen.

Is het nemen van risico’s altijd nodig in ondernemerschap?

Risico’s nemen is een onderdeel van ondernemerschap, maar deze moeten weloverwogen en berekend zijn.

Hoe vind ik een goede balans tussen werk en privé?

Stel duidelijke grenzen, beheer je tijd effectief en zorg voor voldoende ontspanning en tijd met dierbaren.

Zijn er online cursussen beschikbaar voor ondernemerschap?

Ja, platforms zoals de Ondernemend Academy bieden diverse online cursussen over verschillende aspecten van ondernemerschap.

Meer informatie over ondernemen? Check hier onze Academy!