In zes stappen financieel onafhankelijk

Hoe mooi zou het zijn als je elke dag de vrijheid hebt om te doen en laten wat je wil zonder je druk te maken over je financiën? Waarschijnlijk zou je dan gewoon nog doorwerken, maar wel vanuit een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid! Geld is natuurlijk geen doel op zich. Het gaat om de beleving, het gevoel en de emoties die het met zich mee brengt. Financieel onafhankelijk ben je als je je huidige lifestyle kan doorleven vanuit passieve inkomstenstromen. Hoe bereik je dit en waar begin je mee? We verzamelde een aantal tips om financieel onafhankelijk te worden, waar wij zelf veel baad bij hebben;

  1. Reken regelmatig je vermogen uit

Door maandelijks te kijken waar je staat ben je bewuster van je inkomsten en uitgaven. Daarnaast zie je elke maand of je voor of achteruit gaat en kun je snel bijsturen. Wanneer je dit niet doet merk je wellicht pas bij een jaarlijkse review dat het eigenlijk helemaal niet naar wens gaat, dan is het veel lastiger om nog bij te sturen. Daarnaast wordt je door het noteren van de inkomsten en uitgaven veel bewuster van je uitgavenpatroon en ga je letten op wat je uitgeeft. Dan komen we meteen aan bij het volgende punt; doelstellingen.

  1. Bepaal doelstellingen

Door doelstellingen te maken heb je een stip op de horizon, je weet waar je al die moeite voor doet. Je zult offers moeten brengen om te bereiken wat je voor ogen hebt. Zonder concrete doelstellingen wordt het vaag en ontastbaar, je kunt nooit echt verliezen of winnen. Lekker safe, maar dit zorgt ervoor dat je er niet het maximale uithaalt. Stel dus SMART doelstellingen; 

Specifiek

Meetbaar

Acceptabel

Realistisch

Tijdsgebonden

Dus niet; “ik wil veel geld hebben.” Maar wel; “Ik wil 1 miljoen euro vermogen hebben voor mijn 30e levensjaar.”

Belangrijker is nog om te weten Waarom je het geld nodig hebt of het doel wil bereiken. Het gaat niet om het geld, maar om wat je er mee kan doen en de persoon die je moet worden om dit te bereiken. Je moet jezelf ontzettend ontwikkelen om zo ver te komen. Dit is veel belangrijker dan het geld zelf. Dus bedenkt altijd de waarom achter wat je doet!

  1. Bereken hoeveel vermogen je hiervoor nodig hebt

Heb je voor jouw levensstijl bijvoorbeeld 2.000,- in de maand nodig om te kunnen doen en laten wat je wil? Mooi! Dan kun je eenvoudig berekenen hoeveel vermogen er tegenover staat om te kunnen leven van het rendement hierover. Bijvoorbeeld> 2.000,- per maand is 24.000,- euro per jaar. Stel dat je uitgaat van 6% rendement over je vermogen, dan heb je 400.000 euro vermogen nodig om per maand het gewenste bedrag bij elkaar te hebben. Dit lijkt veel, maar met de kracht van Rente op rente kan het hard gaan!

  1. Investeer elke maand minimaal 20% van je winst of inkomen

Door maandelijks te investeren bouw je al snel een mooie Activa kolom op. Dit betekent dat je geld hebt staan wat weer geld voor je oplevert. Lees hier meer over in de samenvatting van rich dad poor dad. Door maandelijks je inkomsten te bekijken, een zo groot mogelijk deel te investeren, een deel te sparen en de rest te gebruiken voor overige uitgaven bouw je al gauw een groot vermogen op wat voor jou aan het werk is! Hoe je je geld investeert is natuurlijk aan jou. Er zijn meerdere wegen die leiden naar Rome. Belangrijk is een goede spreiding toe te passen om de risico’s af te dekken. Ik probeer altijd uit te gaan van wat ik nog niet weet, niet van wat ik wel denk te weten. Je kunt bijvoorbeeld investeren in aandelen, grondstoffen, goud, zilver, crypto en vastgoed. Lees onze andere blogs over investeren als je hier meer over wil weten. 

  1. Herinvesteer al het rendement zodat je gebruik maakt van rente op rente (Ofwel compounding interest)

Door rente op rente kan je geïnvesteerde vermogen hard gaan groeien. Rente op rente betekent dat je weer rente krijgt over de rente die je op je initiële investering hebt gedaan. Door je winst dus te laten zitten in de investering, gaat je winst ook rendement opleveren. Zo kun je een bijna exponentiële groei doormaken! Het enigste wat er nu nog nodig is, dat is tijd. Tijd om je vermogen te laten groeien. Zo laat je geld voor jou werken in plaats van andersom. 

 Bekijk deze rente op rente rekenmodule om uit te reken hoe hard jouw vermogen kan groeien. (externe link) 

  1. Herhaal dit proces tot je het gewenste bedrag hebt verzameld om financieel onafhankelijk te zijn

Door constant te blijven en je strategie vol te houden win je op de lange termijn. In eerste instantie lijkt het misschien niet hard te gaan, maar door jezelf discipline aan te leren om verstandig om te gaan met geld en de werking van rente op rente gaat het vanzelf voor je werken! Het begint bij kleine gewoontes, wen jezelf aan om na te komen wat je jezelf voorhoud. Zo wordt je geloofwaardiger naar jezelf en bouw je kracht op. Een manier om consistentie te bereiken is het automatiseren van je belegging. Zo haal je de menselijke factor er uit en voorkom je dat je het vergeet of dat je gaat twijfelen over de timing. 

Riches are not an end of life, but an instrument of life – Henry Ward Beecher

Waarom deze content? We maken deze content om het leven van mensen te verrijken en in de hoop te kunnen helpen hun horizon te verbreden. Er zijn veel mogelijkheden om je leven zo in te richten als jij wil, zolang je je bewust wordt van wie je bent en wat je wil. Wellicht planten we het zaadje dat uitgroeit tot een mooier bewuster leven. We doen dit vanuit onze passie voor groei, die we ontzettend graag met je delen! 

Wij zijn geen financieel experts en maken onze eigen overweging op basis van de voor ons beschikbare informatie. Dit is geen financieel advies, enkel bedoeld om je van informatie te voorzien zodat je een weloverwogen keuze kan maken! We delen deze informatie puur en alleen vanuit een passie voor ontwikkeling en financiële groei en hopen je hiermee iets verder te helpen in je zoektocht.  

To avoid criticism, say nothing, do nothing, be nothing. – Aristotle

Meer informatie over mindset en ontwikkeling? Check onze Academy