Focus houden bij ondernemen

Focus aanbrengen

Vaak praten we over focus houden. Wat is nou precies focus? Ik focus me misschien nu op het schrijven van dit stuk, maar op de achtergrond luister ik onbewust naar de radio (zet radio uit..). Zonder dat we het doorhebben zijn we CONTINU afgeleid door onze smartphone of andere externe factoren, maar ook door onszelf. We doen 3 dingen tegelijk en hebben meerdere doelen of bedrijven waar we aan werken. 

Ik merk zelf heel erg dat ik altijd veel pijlen op mijn boog heb. Veel ondernemers die we spreken in de podcast hebben dit ook en geven toe dat dit een van de grootste valkuilen is; gebrek aan focus. Wanneer je van alles tegelijk wil is het lastig om één ding écht goed te doen. Wanneer je van alles doet kun je ook niet echt falen, omdat je steeds van de ene ijsschots op andere kan springen. Alles lijkt leuk, overal zie je mogelijkheden, maar ooit zul je moeten kiezen.. 

Een goede oefening is om je één kwartaal te focussen op drie hoofddoelen. 3 belangrijkste dingen die je wil bereiken, de rest laat je (tijdelijk) los. Maar om te focussen moet je wel weten wat je wil. Best lastig soms om daarachter te komen. Je bent enthousiast, ondernemend en hebt een brede interesse. Je hebt heel vaak ideeën, maar slechts beperkte tijd. Je kan je maar focussen op een x aantal dingen. En niet tegelijk, maar om en om. Hoe kies je nou waar je tijd in investeert?

Het is een leerproces waar je doorheen moet. Je moet doorgaan maar ook bewust tijd nemen om stil te staan. Soms is het goed om je bewust af te vragen wat je nou echt wil. Je komt erachter wat je wil door er eerst achter te komen wat je niet wil. Dingen proberen, stappen maken, voortgang boeken. De beste manier is dus om in beweging te komen, dingen te gaan proberen en met vallen en opstaan te leren over jezelf. Vooral leren luisteren naar jezelf. Jezelf leren kennen vormt de krachtigste basis om iets op te bouwen. Wanneer je weet wie je in de kern bent kun je iets bouwen wat bij jou en je kernwaarden past. Niet iets vanuit ego en om aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Luister naar wat je hart je vertelt. Vaak denk je continu met je hoofd, terwijl je in je hart jouw pad zal vinden. Hard werken is een goede eigenschap, maar ga je altijd maar door tegen de stroom in van je pad dan blijf je worstelen. Soms moet je ook met de stroming mee.

Pak dus nu één aspect van je leven, één product of bedrijf en ga daar gedurende 90 dagen volledig voor. Pas dan weet je of er iets in zit of niet. Of er potentie is en of  je er mee door wil wordt dan duidelijk. Na de 90 dagen focus blik je terug en kijk je of je hier nogmaals 90 dagen focus op wil leggen. Zo niet, dan pak je je andere bedrijf, product of taak vast. Probeer het minstens 90 dagen en je zult meer duidelijkheid krijgen!

 

“a journey of a thousand miles begins with a single step”

– Lao Tzu

 

Meer informatie over mindset en ontwikkeling? Check onze Academy