De rijkste man van Babylon

De rijkste man van Babylon – de eeuwenoude methode voor een rijk leven

Dit prachtige boekje bevat de eeuwenoude wijsheden over hoe om te gaan met geld. De wetten van het goud zoals in dit boek beschreven zijn universeel en gelden ook vandaag de dag nog. Arkad was de rijkste man van het prachtige Babylonische rijk. Naar verluid was Babylonië het meest rijke en machtige rijk ooit. Arkad kreeg de opdracht van de koning om zijn levensovertuigingen over te brengen op het Babylonische volk welke leek te kampen met een gebrek aan financiële kennis. Hiermee werd de bevolking van Babylon de rijkste bevolking die er was. Het gebrek aan geld en financiële kennis is er altijd geweest en is er ook vandaag de dag. Veel mensen kampen met een chronisch tekort aan geld. Geld is echter energie, door een aantal basisprincipes toe te passen kun je het tekort uitbannen.

We leggen hier de basisprincipes van de wijze Arkad uit Babylonië uit.

Het boek is grofweg onder te verdelen in 7 tips tegen financiële problemen, ofwel wetten van het goud. Ze bevatten universele principes, gestoeld op de wetten van de natuur. Ondanks dat de wetten logisch zijn en eenvoudig, kennen en passen slechts weinig mensen deze toe in het dagelijks leven. We zullen de tips hieronder uitleggen, ook doen we suggesties om ze om te buigen naar een strategie voor het dagelijks leven.  

Les 1: Laat je geldbeugel aandikken

Dit eenvoudige advies klinkt als te simpel om waardevol te zijn. De kracht zit hem juist in de eenvoud. Deze eerste les zou de eerste stap moeten zijn voor iedereen die zijn financiën op orde wil brengen. De regel is simpel: Spaar altijd minimaal 10% van je inkomsten. Je geldbuidel/rekening wordt hierdoor letterlijk dikker en dikker. Wanneer je dit geld vervolgens weer goed gebruikt en investeert, levert het nog meer geld voor je op. Zodra je start met sparen om te investeren en beleggen kan de wet van de natuur zijn intrede doen. 

Je kunt het zien alsof je zelf als een zeef voor geld fungeert. Met alles wat je binnenkrijgt beslis jij waar je het aan uitgeeft. Investeer je het wijs, dan zal er meer geld naar jou terugvloeien op lange termijn. Geef je het snel uit, dan zou er nooit genoeg geld zijn om aan je behoeften te voldoen.  

Door te beginnen met sparen en investeren groeit je vermogen gestaag. Op een gegeven moment heb je zoveel geïnvesteerd dat het rendement je genoeg geld op kan leveren om in je basisbehoefte te voorzien.  Door dit advies op te volgens ga je je automatisch meer focussen op sparen en investeren, zo leer je budgetteren en een word je financieel beter onderlegd. Een reis van duizend mijlen begint met de eerste stap! 

Spaar een deel van je inkomen elke maand automatisch en beleg dit!

Les 2: houd je uitgaven onder controle

Zorg dat je jouw persoonlijke financiële situatie onder controle hebt. Door een overzicht van inkomsten en uitgaven op te stellen wordt het inzichtelijk hoeveel je per maand uitgeeft en kan sparen/beleggen. Leer daarnaast wat activa en passiva zijn. Activa zijn zaken waar je in investeert die geld opleveren. Passiva zijn zaken die geld kosten zoals een auto. Het is van belang zo veel mogelijk activa te bezitten en zo weinig mogelijk passiva. Daarnaast is er een verschil tussen goede en slechte schulden. Goede schulden zijn investeringen waarmee je cashflow garandeert uit bijvoorbeeld een beleggingspand. Slechte schulden zijn schulden die gemaakt zijn om passiva die geld kosten te bekostigen, zoals je eigen huis. 

Daarnaast kunnen ook zakelijke schulden goede schulden zijn die je gebruikt om snelle groei voor je bedrijf te waarborgen. 

Een van de belangrijkste lessen van het boek is dan ook dat het draait er niet om wat je verdient, maar om wat je overhoud. Je kunt wel 10.000,- per maand verdienen, maar als je alles uitgeeft aan passiva wordt je nooit echt rijker en blijf je financiële druk ervaren. 

Veelal gaan mensen meer uitgeven zodra ze meer gaan verdienen. De kunst is om je bestedingspatroon laag te houden terwijl je alles wat je meer verdient stopt in je investeringen. Dus; leer je uitgaven onder controle te krijgen en investeer alles wat je over hebt. Of beter, reserveer eerst wat je investeert en geef uit wat er overblijft. 

Les 3: Vermenigvuldig je geld

In plaats van alleen zelf te werken voor geld kun je ook je vermogen aan het werk zetten. Dit betekent dat je investeert in activa welke geld opleveren. Om dit te bereiken dien je te gaan beleggen en investeren met je geld. Begin hiermee klein en breid langzaam je financiële kennis uit.  In het boek investeert Arkad in een lokale smid: voor elk gesmede en verkochte schild, krijgt Arkad een kleine opbrengst. Een relatief simpele en veilige investering dus. Als je meer wil weten over beleggen, lees dan onze blog over beleggen of luister de Podcast. 

Les 4: Bescherm je schat tegen verlies

Zoals Warren Buffet zegt: 

Regel nummer 1: Verlies nooit geld.

Regel nummer 2: Vergeet nooit regel nummer 1.

De rijkste man van Babylon geeft perfect weer wat er gebeurt als je investeert in zaken waar je eigenlijk geen kennis van hebt. Het komt pijnlijk naar voren hoe je jezelf tegen kan komen. 

Arkad had namelijk een heel jaar lang gespaard, vervolgens had hij het hele bedrag belegd bij een steenbakker die zeldzame juwelen ging kopen in het buitenland om ze vervolgens te verkopen met winst. Wegens zijn gebrek aan ervaring en kennis van zaken doen werd de steenbakker echter opgelicht en verloor hij al zijn geld. 

De les die Arkad hieruit leerde is dat het gevaarlijk is om te investeren in een niche met mensen die geen ervaring hebben in die specifieke niche. Of te investeren in iets waar je zelf niks van begrijpt. 

Het advies uit De rijkste man van Babylon luidt dan ook:

  • Beleg alleen in iets waar jouw initiële investering veilig is en waar je deze kan opeisen indien gewenst.
  • Ten tweede moet je er een eerlijke beloning voor krijgen (huur, dividend, rendement).
  • Vraag advies aan ‘wijze’ mensen met ervaring in die specifieke niche. Laat hun kennis je behoeden voor fouten.

Aan wie vraag je advies?

Advies over beleggen en zaken doen vraag je niet zomaar aan iedereen. Vaak hebben de mensen om ons heen niet de juiste ervaring om gedegen advies te geven. Vaak wel meningen. Maar meningen zijn goedkope handelswaren die makkelijk gegeven worden. Dus pas op met wie je in gesprek gaat en wie je vertrouwt om je van advies te voorzien. 

Les 5: Maak van je woning een investering

Maak van je woning een winstgevende investering is het devies van Arkad. Dit wordt veelal gezien als gemeengoed. Toch is hier ook een keerzijde aan. Met de huidige huizenprijzen is het wellicht ook niet onverstandig om vrij te zijn en gewoon te huren. Zo kun je altijd vertrekken wanneer nodig of gewenst.

Les 6: Zorg voor inkomsten in de toekomst

We worden met zijn alleen alsmaar ouder en ouder. Dit betekend dat ons werkende leven verlengd wordt, maar ook dat onze pensioentijd langer duurt. Om er zeker van te zijn dat je niet zonder geld komt te zitten is het van belang een inkomstenbron te hebben die blijvend is, dit wil zeggen altijd “cashflow” oplevert. Dit kun je doen door je geld te beleggen in allerhande activa. 

Les 7: Vergroot jouw mogelijkheden om geld te verdienen

Dit is ongetwijfeld een van de belangrijkste tips tegen financiële zorgen. Het gaat er uiteindelijk om wat je waard bent. Jouw waarde bepaald ook hoeveel je betaald krijgt. Wanneer je genoeg kennis en vaardigheden hebt kun je zelfs in moeilijke tijden vooruit komen en jezelf er weer bovenop krijgen. De belangrijkste les is dus om altijd meer in jezelf te investeren dan in andere zaken. Kennis is potentiële macht. Toegepaste kennis is macht. De macht ligt dus in de actie, niet enkel in het weten. 

Wees een leerling van het leven. Sta elke dag op als leerling en ga naar bed als wijs man. 

De sleutel tot werkelijk succes is groei en zingeving, een leven lang leren zonder arrogantie. Wijze mensen weten maar een ding zeker, dat ze weinig weten. 

Blijf nieuwsgierig en neem een houding van een leerling aan. Als je ergens goed in wil worden, verdiep je er dan in. Lees boeken over geluk, succes, rijkdom of ondernemerschap. 

De belangrijkste stap hierbij is discipline. Jezelf de discipline opleggen om elke dag te focussen op je groei. Kleine stapjes blijven zetten richting je doel. Doen wat goed voelt voor jou, niet wat je omgeving van je verwacht.

De vijf wetten van het goud:

Dan zijn er nog de vijf wetten van het goud. Geld is er in overvloed voor degenen die zich houden aan de wetten van het goud. Deze wetten zijn universeel en gestoeld op de wetten van de natuur. Het fungeert net zo eenduidig als de wet van de zwaartekracht, onzichtbaar, we begrijpen niet hoe het werkt, maar het werkt.

“De wetten van het goud zijn universeel. Je moet zoeken voor je kunt vinden. Je moet zoeken naar een leermeester, niks komt vanzelf. Als je nederig genoeg bent om te luisteren naar leermeesters vind je uiteindelijk wat je zoekt.” – David 

Dit zijn de vijf wetten van het goud uit het boek:

  1. Het goud komt graag naar iemand toe die niet minder dan één tiende van zijn inkomsten opzij legt met het oog op toekomstig bezit voor hem en zijn familie.
  2. Het goud werkt hard en tevreden voor de wijze eigenaar die er winstgevend werk voor vindt. Het vermenigvuldigd zich als kuddes op het veld.
  3. Het goud blijft trouw aan de voorzichtige eigenaar die het alleen investeert op advies van mensen die wijs zijn in de omgang met goud.
  4. Het goud vlucht weg van mensen die het investeren in zaken waar ze onbekend mee zijn. Ook vlucht het weg van mensen die het investeren tegen advies van wijze investeerders in.
  5. Het goud vlucht weg van mensen die onmogelijke winsten forceren of de adviezen van bedriegers volgen. Het vlucht ook weg van mensen die het toevertrouwen aan hun eigen onervarenheid en het romantisch verlangen om te investeren. 

Dus kies wijs. Volg een voorbeeld die al bereikt heeft wat je wil bereiken en die je vanuit zijn ervaring op weg kan helpen. Wees een leerling en zoek naar ervaren leraren. De vijf wetten van het goud zijn meer waard dan goud zelf. Als je goud of geld hebt maar je weet niet hoe je er mee om moet gaan, dan zal het verdwijnen als sneeuw voor de zon. Als je een beetje hebt en je weet hoe je goud moet verzorgen en behagen zal het in gestaag tempo groeien tot een stabiel vermogen. Niks is zo gevaarlijk als snel verkregen rijkdom.

“Mensen die in actie komen vallen in de gratie bij de godin van het geluk”

De rijkste man van Babylon

Een van onze favorieten. Klik op de cover om het boek te bestellen!

Meer informatie over mindset en ontwikkeling? Check onze Academy