De grootste valkuilen voor ondernemers en hoe je deze kan voorkomen!

De wereld van ondernemerschap is er een vol uitdagingen. Het ondernemerschap zit vol met tegenslagen en veranderende situaties. Gelukkig kun je met de juiste kennis en voorbereiding kan de grootste valkuilen voor ondernemers overwinnen. In dit artikel worden de meest voorkomende valkuilen belicht, en krijg je tips over hoe je deze kan voorkomen. Bereid je voor op jouw ondernemersreis!

1. Geen concreet ondernemingsplan

Een ondernemingsplan is een cruciaal instrument voor elke startende ondernemer. Het helpt je om je visie te verduidelijken, je doelstellingen te bepalen en een route uit te stippelen naar succes. Zonder een grondig ondernemingsplan kan je ongericht te werk gaan, wat uiteindelijk kan leiden tot het falen van je bedrijf. Wat je nodig hebt is een kort maar krachtig plan waarin je het idee duidelijk hebt voor jezelf en het verdienmodel uitlegt. Kijk ook vooral naar jouw unieke krachten ten opzichte van je concurrenten, wat maakt jou nou speciaal? Waarom zou een klant voor jou kiezen?

2. Geen duidelijke doelgroep

De juiste doelgroep vinden is een van de belangrijkste stappen bij het starten van een bedrijf. Door geen duidelijke doelgroep te bepalen, verspil je mogelijk tijd en middelen aan marketing die niet resoneert met je potentiële klanten. Het is dus goed om onderzoek te doen naar je klant om de klant te leren begrijpen. Wie is je klant en wat is zijn grootste pijn? Vaak zijn producten die het “probleem” van een klant op lossen erg succesvol.

3. Financieel beheer verwaarlozen

Goed financieel beheer is essentieel voor het overleven van je bedrijf. Ondernemers die hun financiën verwaarlozen kunnen met serieuze problemen te maken krijgen, zoals cashflowproblemen, te hoge uitgaven, of zelfs faillissement. Wat we vaak zien is dat men geen rekening houd met het terugbetalen van de BTW bijvoorbeeld! Daarnaast vergeten veel startende ondernemers dat ze ook inkomstenbelasting moeten betalen over hun winst, of starten ze een BV zonder rekening te houden met de eisen die gesteld worden aan een DGA salaris.

4. Slecht tijdbeheer

Tijd is geld in de zakenwereld, en ondernemers moeten hun tijd efficiënt gebruiken. Wie geen goed tijdbeheer hanteert, riskeert overwerkt te raken en belangrijke taken te missen. Als ondernemer ben jij verantwoordelijk voor je planning, niemand anders. Het gevaar is dus dat je taken uitstelt en niet efficiënt te werk gaat. Zorg voor een intrinsieke motivatie en een keiharde discipline!

5. Overwerken

Als ondernemer kan het verleidelijk zijn om altijd aan het werk te zijn. Echter, overwerken kan leiden tot burn-out en vermindert de productiviteit. Het is belangrijk om tijd vrij te maken voor rust en ontspanning. Wissel af tussen efficiënte tijd waarin je focust en tijd waarin je bewust niks doet of tot rust komt. Dit kun je het beste doen door te werken met focusbloks, werk bijvoorbeeld 1 uur of een half uur gefocust aan 1 taak, rond die af. Daarna neem je 5-10 minuten pauze voordat je de volgende taak oppakt. Afvinken die handel!!

6. Geen marketingstrategie

Een goed doordachte marketingstrategie is essentieel om je bedrijf bekend te maken en klanten aan te trekken. Zonder strategie wordt het lastig om je doelgroep te bereiken en je producten of diensten te verkopen. Vaak zijn ondernemers goed in hun vakgebied of hun product optimaliseren, maar als je het niet verkoopt dan gebeurt er weinig. Leer dus naast vakman zijn om ook verkoper en marketeer te worden! Of schakel daar iemand voor in.

7. Niet genoeg netwerken

“Your network is your net worth?”
Netwerken is een krachtige manier om je bedrijf te laten groeien en nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Ondernemers die niet genoeg netwerken, missen mogelijk waardevolle connecties en kansen. Het is als ondernemer handig om mensen te kennen en om een sociaal persoon te zijn. Als je niet netjes met je klanten of zakelijke partners omgaat creëer je geen gunning, die gunning heb je nodig als het een keer wat slechter gaat en je iemand wellicht om een gunst moet vragen! Hou dus je leveranciers, partners en klanten te vriend en zorg dat je een betrouwbare partner bent.

8. Geen continue ontwikkeling

Stilstand is achteruitgang. Uit ervaring kan ik zeggen dat de ondernemers die stilstaan uiteindelijk worden ingehaald of failliet gaan. Ze geven omstandigheden of de concurrent de schuld maar nemen geen verantwoording. De wereld verandert snel, en ondernemers moeten zich blijven ontwikkelen om bij te blijven. Continue ontwikkeling en leren zijn essentieel voor het voortbestaan en groei van je bedrijf.

9. Gebrek aan veerkracht

Veerkracht is de capaciteit om te herstellen van tegenslagen. Ondernemers zonder veerkracht kunnen moeilijk omgaan met de onvermijdelijke uitdagingen van het ondernemerschap. Het obstakel is de weg! Als ondernemer is één ding zeker, je gaat verast worden met grote tegenslagen. Wees dus voorbereid en bereid om alles te doen om je er doorheen te slaan. Vraag je vooral af; welke les zit er verscholen in deze tegenslag? Wat kan ik er van leren en welke persoon dwingt dit me te worden? Zonder weerstand wordt je niet sterker, ook niet als ondernemer. Cliché, maar waar..

10. Angst voor falen

Tot slot, angst voor falen kan een ondernemer verlammen en voorkomen dat hij risico’s neemt. Succesvol ondernemen betekent risico’s durven nemen en leren van je fouten. Neem af en toe gecalculeerde risico’s! Als je het goed doordacht hebt en je hebt een plan B en C, ga er dan gewoon voor!

Conclusie

Ondernemen is een uitdagende reis vol valkuilen. Echter, met de juiste voorbereiding en aanpak, kan je deze obstakels overwinnen en een succesvol bedrijf opbouwen. Door de bovengenoemde valkuilen te herkennen en de nodige maatregelen te nemen, kan je de weg naar succes effenen voor jouw onderneming. Veel succes met het ondernemerschap!

Meer informatie over ondernemen? Check onze Academy!