In deze blog geven we een korte samenvatting van onze derde podcast aflevering, deze aflevering ging over beleggen. We hebben daarin de volgende onderwerpen doorgenomen; Waarom zou je beginnen met beleggen? Is geld dan belangrijk? Wat is je houding ten opzichte van geld? Hoe begin je met beleggen? Waar steek je nou geld in?
We zijn zelf vanuit onze passie veel bezig met beleggen en we geloven dat dit voor iedereen mogelijk zou moeten zijn. Sterker nog, in de huidige omstandigheden is het bijna een must geworden als je een comfortabel leven wil blijven houden als je ouder wordt. 95% van de mensen is tijdens hun pensioen afhankelijk van het pensioen dat ze uitgekeerd krijgen door de overheid. Daarbij wordt de levensverwachting steeds hoger en bestaat dus het gevaar dat je geld op raakt, mits je zelf stappen onderneemt. Inflatie en negatieve rentes zorgen ervoor dat je spaargeld alsmaar minder waard wordt. Dus wat doe je dan met je geld? En hoe begin je nou met beleggen?
Waarom begin je met beleggen?
We het gesprek begonnen bij de eerste en belangrijkste vraag, want waarom zou je nou überhaupt gaan beleggen? Is dit niet alleen voor mensen die veel geld hebben? Er zijn een aantal belangrijke redenen om te gaan beleggen. De eerste reden is dat je geld minder waard wordt. Zolang het op je rekening staat kost het geld. Je koopkracht neemt jaarlijks af door de stijgende prijzen van goederen/waardevermindering van geld (inflatie). Dit betekent dat je volgend jaar voor dezelfde boodschappen meer geld betaald dan op dit moment. Daarnaast betaal je momenteel geld om überhaupt spaargeld te mogen hebben op je rekening. De rentes zijn zo laag, dat het geld kost om geld op je rekening te hebben staan. Logisch dus dat veel mensen alternatieven zoeken voor hun geld. De derde factor die we meenemen is vermogensbelasting, op het moment dat je veel geld op de rekening hebt staan betaal je hier ook nog eens vermogensbelasting over (Beleggingen tellen ook als vermogen). Kortom, als je je spaargeld laat staan als spaargeld wordt het alsmaar minder!
Het is dus steeds belangrijker om je geld aan het werk te zetten om vermogensverlies te voorkomen. Naast het opbouwen van vermogen, bouw je door zelf te beleggen ook kennis op van de financiële markten en producten. Hierdoor heb je automatisch meer vrijheid en mogelijkheden, omdat je weet hoe je met geld om moet gaan. Daarbij bouw je al snel een activa kolom op, dit betekent dat je eigenaar bent van zaken die geld opleveren in plaats van geld kosten. Wanneer je dit lang genoeg doet creëer je een “critical mass” aan vermogen die geld voor je genereert. Het kan al zo simpel beginnen als 50 of 100 euro per maand inleggen.
Samengevat:
Is geld belangrijk?
Oké leuk dat beleggen en vermogen opbouwen, maar geld is toch helemaal niet belangrijk? Veel mensen hebben (Onbewust) een negatieve associatie met geld. Geld is niet belangrijk, geld is slecht. Rijke mensen zijn gierig. Rijke mensen zijn egoïstisch etc. Om echter gebruik van geld te kunnen maken kun je niet negeren dat geld belangrijk is. Ook al is het wellicht abstract, geld is tegenwoordig namelijk enkel een papiertje, met de waarde die wij overeenkomen. Geld is simpelweg een ruilmiddel waarmee je dingen kan kopen. Geld is niet goed of slecht, tot jij bepaald wat je er mee doet! Als je niks hebt, dan kun je toch ook niks weggeven? Je kunt mensen alleen wat bieden als je ook duurzaam iets te geven hebt 😉 Geld is ook geen doel op zich. Vaak gaat het om de gevoelens of emoties waarvan we denken dat we deze met geld kunnen bereiken;
Zekerheid
Vrijheid
Behulpzaamheid
Het gevoel een keuze te hebben
Geld is dus wel belangrijk om keuzevrijheid te hebben. Dat is wat wij belangrijk vinden. Hoe meer je met geld bezig gaat, hoe meer je je realiseert dat het helemaal niet om het geld zelf gaat, maar wel wat je er mee kan doen. Je hoeft ook geen mega bedragen te verzamelen, zolang je maar genoeg hebt om een zekerheid in te bouwen zodat je je huidige levensstijl kan waarborgen.
Het kan je wellicht niet direct gelukkig maken, maar wel zorgen voor zekerheid of zorgen dat je iets kan doen wat je leuk vind zonder je zorgen te maken over de rekeningen die je moet betalen! Dus wanneer je volhoudt dat geld niet belangrijk is, negeer je eigenlijk het simpele feit dat je in onze maatschappij geld nodig hebt om te overleven. Als geld niet belangrijk zou zijn, waarom zou je dan 40 uur in de week van je kostbare tijd inruilen om het te verkrijgen?
Hoe begin je? Heb je daar veel geld of kennis voor nodig?
De belangrijkste keuze kan je nu direct maken. Stop met enkel consumeren in ons economisch systeem en neem daarnaast de rol van investeerder aan. Zo profiteer jij uiteindelijk mee van de economische groei van ons land en de wereld. Wanneer je ergens in investeert, neem als voorbeeld een bedrijf, heb je ineens een heel bedrijf met werknemers die zich inspannen om jouw geld te laten vermenigvuldigen! Zelf heb je maar een gelimiteerde hoeveelheid tijd die je kunt en wil investeren om geld te verdienen. Je ruilt in feite tijd voor geld. Maar ergens zit er een grens aan hoeveel tijd je kwijt wil en kan. Ook aan je verdiencapaciteit zich vaak een grens. Wanneer je naast je tijd ook je geld inzet om voor jou te werken, heb je ineens veel meer mogelijkheden!
Door naast tijd voor geld te ruilen ook geld zelf in te zetten als middel bouw je veel sneller vermogen op, zonder dat je daar zelf actief voor hoeft te werken. Het mooiste aan vermogen is dat het belastingtechnisch beloond wordt om niet te werken… Over je salaris betaald je al gauw 30-50% belasting. Over beleggingen houdt dit bij een paar procent wel op. Waarom? Omdat regeringen bedrijfseigenaren en investeerders belonen omdat ze de economie stimuleren en innovatie en vernieuwing gaande houden.
Door te investeren in activa (Eigendommen die geld opleveren), bouw je als het ware en activa kolom op. Hoe groter de activa kolom, des te meer vrijheid je hebt. Het mooie aan investeren in activa is dat ze doorgaans uit zichzelf groeien. Wanneer je geld investeert levert dit rendement (winst) op. Stel dat dit 8% per jaar is, dan heb je volgend jaar 8% winst, maar daarna ook weer winst over je inleg + de 8% winst van vorig jaar. Zo creëer je eigenlijk een exponentieel effect. Daarom heb je slechts tijd en een periodieke inleg nodig om al erg ver te kunnen komen.
Veel mensen verwachten ooit een grote klapper te maken en financieel vooruit te gaan, maar wat als deze nooit komt? Wat als je altijd wacht op het perfecte moment om te gaan beleggen? We ervaren allemaal hoe snel de tijd gaat. Voor je het weet ben je wellicht weer een jaar of misschien wel vijf jaar verder zonder ook maar een euro belegt te hebben.
Het gaat er niet om hoeveel je verdient, maar om hoeveel je overhoud.
Zie hieronder een figuur uit Rijke pa arme pa waarin te zien is hoe mensen hun geld verdelen en hoe de geldstromen lopen. Het belangrijkste verschil is dat mensen die “rijk” zijn activa hebben die inkomsten opleveren. De kunst is dus om zoveel mogelijk activa te hebben en zo weinig mogelijk passiva. Lees hier meer over het boek rijke pa arme pa.
The secret of getting ahead is getting started. – Mark Twain
Rente op rente
Met een relatief klein bedrag kun je al door vroeg te beginnen met beleggen al grote stapen maken. Dit kun je makkelijk berekenen door een rente op rente berekening te doen, waarin je je jaarlijkse rendement (“Winst”) invult en je inleg. Zie hier een rekenmodel.
Stel dat je op dit moment 5.000,- te beleggen hebt, en daarna maandelijk 500,- wil inleggen. Dan zou dat na 30 jaar beleggen, met 7,5% rendement en 2,5% dividend… Let op; tot wel 1.1 miljoen waard kunnen zijn. Dit is een voorbeeld waarin je zou inleggen in een indexfonds op automatische manier, hierbij hoef je dus geen kennis van individuele aandelen te hebben, maar volg je de gehele markt op een passieve manier. Vul het hier zelf maar eens in. Dit is natuurlijk geen gegarandeerd rendement. Hierbij hoef je niet zelf te handelen en maak je gebruik van een “buy and hold” strategie.
Wat je nodig hebt:
Hoeveel heb ik dan nodig?
Het bovengenoemde voorbeeld is natuurlijk fantastisch, 1,1 miljoen is een heel bedrag! Maar waarschijnlijk heb je niet eens 1.1 miljoen nodig, bij lange na niet. Wat heb je wel nodig? Dit is voor iedereen verschillend. Veel mensen verwachten een mega bedrag nodig te hebben om vrij te kunnen leven. Maar wat als je al eens je vaste lasten uit beleggingen kon betalen? Dat maakt je toch al een stuk zekerder en vrijer? Stel dat je dan 2.000,- netto in de maand nodig hebt; wanneer we uitgaan van een zeker rendement van 4% is 600.000,- euro aan belegt vermogen genoeg om dit maandelijks aan je beleggingen te onttrekken. Uiteraard krijg je nog te maken met belastingen waardoor brutto niet direct netto is. Wederom gaat het niet om het geld, maar wel om de zekerheid en de vrijheid die het je kan bieden.
Nu kun je zelf met de bovenstaande tools wel berekenen hoeveel vermogen je nodig hebt, hoeveel je maandelijkse inleg zou moeten zijn en hoe lang je beleggingshorizon is. Let op; Met 2 inkomens ben je er natuurlijk nog veel sneller!
Waarin te investeren?
Wat voor soorten activa zijn er om in te investeren? Hier een aantal voorbeelden: Aandelen, vastgoed, een lening aan iets of iemand, obligaties, edelmetalen, crypto of je eigen bedrijf waar je passief bij betrokken bent. Waarin je investeert is natuurlijk geheel aan jou. Spreiding is de “free lunch” onder beleggen. Dit wil zeggen dat je door je investeringen goed te spreiden veel minder risico loopt en gemiddeld een hoger rendement hebt. Wij zelf investeren in diverse asset classes in een voor ons zelf bepaalde verhouding. Deze verhouding kan bijvoorbeeld als volgt zijn:
Spreiding beleggingen: | |
Vastgoed |
10% |
Aandelen |
40% |
Obligaties |
20% |
Opties |
0% |
Crypto |
10% |
Grondstoffen |
5% |
Goud/ zilver |
5% |
Cash |
10% |
Deze verdeling is enkel ter illustratie. Hoe je het verdeeld is natuurlijk geheel aan jou. Er zijn belegger die (bijna) alleen maar in aandelen zitten door middel van een indexfonds omdat dit historisch gezien het meeste rendement geeft. Ik zelf vind het een fijner idee om mijn beleggingen te verspreiden om zo minder risico te lopen.
In latere blogs zullen we verder toelichten waar we in investeren en waarom. In het kort:
NT World (ISIN: NL0011225305)
NT Emerging Markets (ISIN: NL0011515424)
NT Small Caps (ISIN: NL0013552078)
Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (ISIN: IE00B3RBWM25) Via andere Broker
Dit is uiteraard geen advies! Enkel een aantal voorbeelden van hoe waar in en op welke manier je zou kunnen beleggen. Je kunt het zelf zo makkelijk of ingewikkeld maken als je wil.
Nog even een recap
Hieronder een overzicht van de belangrijkste beslissingen die je kunt nemen:
Geïnteresseerd in boeken over beleggen?
We bevelen deze boeken van harte aan:
Meer informatie over mindset en ontwikkeling? Check onze Academy