3 manieren om te investeren in aandelen

Stel dat je wilt beginnen met beleggen, dan kom je waarschijnlijk al gauw bij beleggen in aandelen uit. In deze blog bespreken we 3 verschillende manieren om te investeren in aandelen en bespreken we de  voordelen en nadelen van elk type beleggen. We zullen een aantal concrete tips geven over hoe je het beste kunt beginnen met aandelen.

Zelf aandelen selecteren:

Een van de manieren om te investeren in aandelen is door zelf aandelen te selecteren. Dit kan door het volgen van nieuws en markttrends en door individuele aandelen te kiezen. Het voordeel van deze methode is dat je volledige controle hebt over je aandelen en de strategie. Het nadeel is echter dat deze methode meer tijd en onderzoek vergt. Je dient grondig onderzoek te doen naar de bedrijfsprestaties en -profielen voordat je investeert. Hiervoor zijn diverse methodes. We bespreken met expert Rowan Nijboer een aantal opties en mogelijke strategieën in onze Ondernemend Academy. 

Indexfonds:

Een andere methode om te investeren in aandelen is door middel van indexbeleggen. Een indexfonds volgt de marktindexen en investeert in dezelfde bedrijven die in de index zijn opgenomen. Het voordeel van indexbeleggen is dat het minder risico met zich meebrengt dan individueel aandelen beleggen. Bovendien betaal je als belegger minder kosten, omdat de fondsbeheerder minder onderzoek hoeft te doen naar individuele aandelen en de fondsadministratie kosten lager zijn. Indexfondsen is daarmee een minder risicovolle en minder tijdrovende investering dan het zelf aandelen selecteren. Zelf kiezen wij voor indexbeleggen omdat we weinig tijd hebben en willen steken in het analyseren van en zoeken naar bedrijven. 

Beleggen via een vermogensbeheerder:

Als je niet veel tijd hebt om onderzoek te doen, is beleggen via een vermogensbeheerder een optie. Hierbij geef je jouw beleggingsportefeuille uit handen aan een professional die namens jou de beleggingsbeslissingen neemt. Het voordeel van beleggen via een vermogensbeheerder is dat je profiteert van de kennis van professionals. Het nadeel is dat de kosten vaak hoger zijn dan bij indexbeleggen. Uit de praktijk blijkt dat een vermogensbeheerder die actief belegt de index vaak niet verslaat! Je betaald dus meer kosten voor waarschijnlijk minder kwaliteit (tenzij je een hele goede vermogensbeheerder hebt). Je kunt natuurlijk alsnog gaan voor een “beheerd beleggen” pakket bij je broker of bank. Een andere optie of als leuk extraatje is het wisselgeld beleggen via Peaks. Hiermee kun je automatisch je wisselgeld inleggen om extra vermogen op te bouwen. 

Concrete tips bij het investeren in aandelen:

Begin klein:

Begin met een klein bedrag en bouw van daaruit op. Door eerst te experimenteren met kleine bedragen, leer je de markt kennen en kun je bepalen welke beleggingsstrategie bij jou past.

Spreiding:

Spreid je risico door te investeren in meerdere bedrijven en sectoren. Op deze manier voorkom je dat een negatieve ontwikkeling in één bedrijf grote gevolgen heeft voor je gehele portefeuille.

Beleg voor de lange termijn:

Beleggen in aandelen dient te gebeuren voor de lange termijn. De geschiedenis heeft laten zien dat markten over een langere periode vaak stijgen, en tijdelijke dipjes horen bij het marktrisico.

Conclusie beleggen in aandelen:

Er zijn verschillende manieren om te investeren in aandelen, afhankelijk van jouw voorkeuren en strategie. Indexbeleggen is een populaire methode vanwege de lage kosten en het minimaliseren van risico. Op deze manier kan je met een minimale tijdsinvestering de gehele markt/index volgen tegen lage kosten. Het is echter belangrijk om te onthouden dat elke beleggingsstrategie risico’s met zich meebrengt en dat je goed bij jezelf dient na te gaan wat bij jou past. Onthoud bovenal dat beleggen in aandelen een investering voor de lange termijn is.

Wil je meer weten over indexbeleggen? Bekijk dan deze blog!

Meer informatie over starten met beleggen in aandelen? Check onze Academy!