Praktische tips voor het succesvol verhuren van vakantiewoningen

Het verhuren van vakantiewoningen via platforms zoals Airbnb biedt een geweldige mogelijkheid om extra inkomsten te genereren en tegelijkertijd anderen te helpen van een onvergetelijke vakantie te genieten. Nu het steeds lastiger wordt om goede beleggingen te vinden kan het investeren in vakantiewoningen een uitkomst bieden vanwege het hogere rendement. We maakten over het verhuren van vakantiewoningen een interessante podcast met Nikki Koppedraaijer van de BNB-verhuur cursus. In deze blogpost delen we praktische tips, geïnspireerd op de BNB-verhuur cursus, om je te helpen beginnen met het verhuren van vakantiewoningen en succesvol te zijn in deze branche.

Voordelen van het verhuren van vakantiewoningen

Het verhuren van vakantiewoningen heeft tal van voordelen. Ten eerste kan het een aanzienlijk extra inkomen genereren, meer dan een vaste verhuur omdat de kosten voor tijdelijke huur veel hoger zijn. Daarnaast heb je flexibiliteit in termen van beschikbaarheid van de woning, en kun je zelf bepalen wanneer je de woning wilt verhuren. Verder kun je jouw gastvrijheid en gastheer-/gastvrouwschap tonen en andere mensen helpen van een geweldige vakantie-ervaring te genieten. Het rendement zal vaak aanzienlijk hoger liggen dan een normale woning, dit is het grootste voordeel uiteraard. Het bezwaar is vaak dat het meer werk zou zijn. Dit is deels waar, maar met een goed team om je heen kun je ook veel zaken uitbesteden. Hoe je dit doet wordt precies uitgelegd in de BNB-verhuur cursus van Nikki Koppedraaijer. 

Beginnen met verhuren

Om te beginnen met het verhuren van vakantiewoningen, moet je allereerst zorgen voor een aantrekkelijke woning. Zorg ervoor dat de woning schoon, goed onderhouden en goed ingericht is. Maak ook professionele foto’s om potentiële gasten aan te trekken. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een goede beschrijving van de woning, met vermelding van alle voorzieningen en attracties in de omgeving.

Hoe vind je een goede woning om te kopen en te verhuren op AIRBNB?

Als je op zoek bent naar een woning om te kopen en te verhuren via platforms zoals Airbnb, zijn er verschillende stappen die je kunt volgen om een goede woning te vinden. Hier zijn enkele tips:

Bepaal jouw budget en rendementsdoelen: Voordat je begint met zoeken, is het belangrijk om jouw budget en rendementsdoelen vast te stellen. Bedenk hoeveel je wilt investeren in een woning en welk rendement je verwacht te behalen. Dit helpt je om gerichter te zoeken en passende investeringsmogelijkheden te vinden.

Onderzoek de markt en de locatie: Doe grondig onderzoek naar de markt en de locatie waar je wilt investeren. Kijk naar factoren zoals de vraag naar vakantiewoningen, de populariteit van het gebied, nabijgelegen voorzieningen en attracties, en eventuele toekomstige ontwikkelingen die de waarde van de woning kunnen beïnvloeden.

Werk samen met een vastgoedmakelaar: Overweeg om samen te werken met een ervaren vastgoedmakelaar die bekend is met de lokale markt en gespecialiseerd is in vakantiewoningverhuur. Ze kunnen je helpen bij het vinden van geschikte woningen die aan jouw criteria voldoen en kunnen waardevol advies geven over de haalbaarheid van jouw investering.

Zoek naar rendabele woningen: Let bij het zoeken naar woningen op factoren die de verhuurbaarheid en het rendement kunnen verbeteren, zoals de locatie (dicht bij attracties, openbaar vervoer, voorzieningen), het aantal slaapkamers, de staat van de woning en de aanwezigheid van gewilde voorzieningen zoals een zwembad, een terras of parkeergelegenheid. Tip; een “wellness huisje” met zwembad of sauna wordt doorgaans beter verhuurd! 

Analyseer financiële aspecten: Voer een grondige financiële analyse uit van potentiële woningen. Dit omvat het berekenen van de verwachte inkomsten op basis van verhuurtarieven en bezettingsgraden, het bepalen van de te verwachten uitgaven zoals hypotheeklasten, belastingen, verzekeringen, onderhoudskosten en eventuele servicekosten. Deze analyse helpt je bij het beoordelen van de winstgevendheid van de woning.

Beoordeel de regelgeving: Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de lokale regelgeving met betrekking tot vakantiewoning verhuur. Sommige steden hebben specifieke regels en beperkingen, zoals vergunningen of beperkingen op het aantal dagen dat je kunt verhuren. Zorg ervoor dat je voldoet aan alle vereisten om problemen te voorkomen.

Doe een grondige inspectie: Voordat je een woning koopt, is het essentieel om een grondige inspectie uit te voeren. Controleer de staat van de woning, inclusief structurele aspecten, elektrische installaties, sanitair, apparatuur en andere voorzieningen. Overweeg ook een professionele inspectie om eventuele verborgen gebreken op te sporen.

Door deze stappen te volgen en zorgvuldig onderzoek te doen, kun je een goede woning vinden om te kopen en te verhuren via platforms zoals Airbnb. Het is uiteraard raadzaam om professioneel advies in te winnen en je te laten adviseren door iemand met ervaring!

Verschillende soorten vakantiewoningen

Er zijn verschillende soorten vakantiewoningen die je kunt verhuren, zoals appartementen, vakantiehuizen, villa’s en zelfs unieke accommodaties zoals boomhutten of woonboten. Het kiezen van het juiste type woning hangt af van jouw budget, locatie en de doelgroep die je wilt aantrekken.

Financiering van vakantiewoningen

Als je niet over voldoende eigen kapitaal beschikt om een vakantiewoning te kopen, kun je overwegen om financieringsopties te verkennen, zoals een hypotheek of een lening. Zorg ervoor dat je een gedegen businessplan hebt en voldoende informatie verstrekt aan de geldschieter om je kansen op financiering te vergroten.

Vereist kapitaal

De hoeveelheid geld die je nodig hebt om te investeren in een vakantiewoning varieert afhankelijk van de locatie en het type woning dat je wilt kopen. Naast de aankoopprijs moet je rekening houden met extra kosten, zoals onderhoud, overdrachtsbelasting, verzekeringen en marketingkosten. Het is verstandig om een grondige financiële analyse uit te voeren om een realistisch beeld te krijgen van de benodigde investering.

Kan ik de schoonmaak en het onderhoud uitbesteden?

Het kan nuttig zijn om de schoonmaak en het onderhoud van de vakantiewoning uit te besteden, vooral als je niet in de buurt woont of als je meerdere woningen verhuurt. Zoek betrouwbare schoonmaak- en onderhoudsbedrijven die regelmatig de woning kunnen controleren, schoonmaken en eventuele reparaties kunnen uitvoeren. Dit zorgt voor een goede ervaring voor je gasten en vermindert jouw werklast. Er zijn bedrijven die een full-service dienst aanbieden en alles uit handen nemen. Je kunt ook werken met locals of bekende die dingen voor je kunnen regelen uiteraard. Het handigste is om zo veel mogelijk te automatiseren, denk aan een sleutelkluis en een instructievideo voor de gasten zodat ze niet over elk detail hoeven te bellen of appen.

Verhuur in Nederland of in het buitenland

Of je nu ervoor kiest om in Nederland of in het buitenland te verhuren, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren, budget en doelgroep. Nederland heeft een bloeiende toeristische sector, terwijl het buitenland mogelijk meer mogelijkheden biedt in populaire vakantiebestemmingen. Doe grondig onderzoek naar de lokale wetgeving en regelgeving voordat je beslist waar je wilt verhuren.

Conclusie verhuren van vakantiewoningen

Het verhuren van vakantiewoningen is een boeiende onderneming die aantrekkelijke voordelen biedt, zoals extra inkomsten en flexibiliteit. Met behulp van de tips die we hebben gedeeld op basis van informatie van de BNB-verhuur cursus, kun je succesvol beginnen met het verhuren van vakantiewoningen. Onthoud dat het belangrijk is om je woning aantrekkelijk te maken, te zorgen voor goede marketing en goede gastvrijheid te bieden om positieve beoordelingen en herhaalde boekingen te stimuleren. Veel succes met jouw avontuur in de wereld van vakantiewoningverhuur!

Wil je nou écht de stap zetten en aan de gang gaan? Dan kun je beter alles leren van een expert. Dit scheelt je veel tijd en fouten. Wij werken graag samen met Nikki Koppedraaijer van de BNB verhuurcursus.


Bekijk hier de website van de BNB cursus!
Of schrijf je in voor een gratis Webinar.