Wat wij lezen

In onze vrije tijd zijn we vaak te vinden tussen de boeken. Klinkt saai hé! Dat vonden wij eerst ook. Tot je op een gegeven moment merkt hoe veel waarde je er uit haalt. Wij zien het zo, om verder te komen heb je meer kennis nodig dan je momenteel hebt. Deze kennis doe je op door een voorbeeld te volgen, zowel in fysieke vorm als uit een boek, podcast of video. Je herschrijft eigenlijk je eigen software. 

Je trouwste vriend is een goed boek – Onbekend

Waarom zou je lezen en wat zijn de verschillende manieren om te leren?

Volgens Jim Rohn zijn er meerdere manieren om te leren:

1. P.E. = Personal experience. 

Leer van je eigen ervaringen 

Hierbij leer je van het leven, maak je (veel) fouten, reflecteer je en sta je weer op (Trial and error and repeat). De nederigheid om je eigen fouten en zwaktes hierin te herkennen en erkennen is cruciaal. Als je meer wil weten over hoe je zo veel mogelijk leert van je eigen fouten raden we het boek Principles van Ray Dalio aan. 

“one way to do it right is to do it wrong, but the key is not to do it too long”

 

2. O.P.E. = Other People’s Experience. 

De ervaringen van anderen

Succesvolle mensen worden vanzelf gedreven tot het lezen van boeken omdat ze het simpelweg willen weten. Je kunt op meerdere manieren van mensen leren, zowel van succesvolle als van minder succesvolle mensen. Door zowel de succesverhalen als voorbeeld te nemen en te leren van de fouten van anderen kun je sneller groeien. De bijbel is hier het oudste en het mooiste voorbeeld van, het staat vol met verhalen van voorbeelden maar ook verhalen die bedoeld zijn als waarschuwingen. “There are two sets of stories, both on the positive and negative side. Find out what poor people read and don’t read it, find out how they talk and don’t talk that way.” – Jim Rohn

“all good leaders are readers”.

Twee categorieën om van te leren: 

 • Succesvolle mensen
 • failures: Leer zowel van negatief en positief

Manieren om te leren van anderen: 

 1. Observeer wie het goed of minder goed doet, probeer van elke dag en elke persoon iets te leren. Observeren kan ook door het kijken naar seminars, films of documentaires.
 2. Luister naar mensen, maar wel selectief. Zoek naar de juiste frequentie alsof je zoekt naar een radiozender, find a voice of value and stay for a while. Don’t waste your time on the shallow and the silly. Luister wanneer mogelijk naar voorbeelden door middel van een podcast, seminar of andere video. Dit kan op elk moment van de dag, ook onderweg in de auto.
 3. Lezen! Eindelijk komen we bij het punt waarvoor we hier zijn, het lezen van boeken. Er zijn boeken over allerlei onderwerpen, dus als je iets wil verbeteren in je leven, waarom zou je niet over dit onderwerp gaan lezen? Het probleem is dat het te makkelijk is, het is makkelijk om te doen, maar ook makkelijk om het niet te doen. Maar circa 3% van de mensen leest na het aanbevelen van een boek daadwerkelijk het boek. Walk away from the 97%. Change it all, it starts as simple as the first book. The book you don’t read might cost you a fortune.

“They specialise in happy hour but not change their life, change their world, change their future”.

“don’t get through the day, get from the day”

Hier vind je onze lijst met boeken

Hier vind je onze lijst met aanbevolen boeken, wil je ergens over sparren? Neem dan contact met ons op of lees een van onze samenvattingen!

Master your mindset

Een samenvatting van Nederlands bodem voor de meest toonaangevende boeken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Bestel hier Master your mindset!

De kracht van het nu 

Een van de mooiste boeken over het nu, zijn in het moment en je leven te leren waarderen zoals het is. Volgens David een van de beste boeken die hij tot op heden gelezen heeft. 

Bestel hier de kracht van het nu! 

Think and grow rich 

Think and grow rich gaat over je denkwijze en hoe je gedachten en je perspectief zich uiteindelijk vormt tot jouw wereld. Het helpt je te beseffen dat je meer in de hand hebt dan je zelf denkt. 

Bestel hier think and grow rich! 

Rijke pa arme pa

Een ware klassieker. Grondlegger van een aantal essentiële basisprincipes voor beleggers. 

Koop hier het boek rijke pa arme pa. 

Money, Master the game 

In money master the game deelt Tony Robbins zijn principes om in 7 stappen financieel onafhankelijk te worden. Daarnaast lees je ook over de basisbehoeftes van de mens en waarom geld maar een middel is. Ondanks dat dit boek te veel bevat om samen te vatten hebben we toch een poging gedaan; Lees hier onze samenvatting.  Of koop het boek

Principles

In Principles doet belegger en eigenaar van Bridgewater Ray Dalio uit de doeken welke principes het geheim zijn achter het succes van zijn leven en bedrijf. Ray vertelt dat hij principes gebruikt om keuzes te maken. De meeste situaties in het leven zijn namelijk terugkerende vraagstukken die je eenvoudig kan tackelen door principes voor jezelf en je bedrijf te ontwikkelen. Ray volgt daarnaast een stappenplan bestaande uit 5 onderdelen om zijn doelen te bereiken.

 1. Heb duidelijke doelen.
 2. Identificeer problemen die in de weg staan en negeer ze niet. 
 3. Diagnosticeer de problemen om tot de onderliggende oorzaken te komen.
 4. Ontwerp plannen om de problemen te verhelpen.
 5. Doe wat nodig is om het ontwerp door te voeren. 

Koop het boek hier

De rijkste man van Babylon

De rijskte man van Babylon verteld het verhaal van Arkad, de rijkste man van Babylon die de bevolking leert hoe ze met geld om moeten gaan. De principes uit dit boek zijn al eeuwen oud, maar zijn nu meer van toepassing dan ooit. Arkad leert je de 5 wetten van het goud, en geeft je 7 tips mee voor een rijker leven. Hier een korte samenvatting van de 7 tips: 

 1. Betaal jezelf eerst en hou altijd 10% van je inkomsten om te beleggen. 
 2. Maak een begroting van je uitgaven en hou je hier aan. 
 3. Zet geld aan het werk. Investeer het. 
 4. Verlies geen geld en vraag wijze mensen om advies.

koop hier het boek de rijkste man van babylon.

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap

In dit boek geeft Stephen R. Covey de 7 belangrijkste eigenschappen voor effectieve leiders. Deze eigenschappen kan je zowel in je zakelijke als persoonlijke leven goed toepassen. Het is een goed boek om te beginnen met persoonlijke ontwikkeling en je perspectief te verbreden. Het boek is opgedeeld in 3 fases. De eerste fase is gericht op de drie eigenschappen die benodigd zijn voor de overwinning op jezelf. Dit deel gaat over persoonlijke groei. De tweede fase is de overwinning met je omgeving en gaat over wederkerigheid en effectieve samenwerking.  De laatste fase waarborgt een continue verbetering en draait om de volgende slogan; Houd de zaag scherp.

 

Koop hier het boek de zeven eigenschappen. 

“Ignorance is not bliss, ignorance is poverty”